PDA

Bekijk de volledige versie : Astronomen zien sterrenstelsel op 11 miljard lichtjaar


Kathleen De Laet
17th August 2006, 12:12
Een internationaal team van astronomen heeft de totnogtoe meest gedetailleerde opnames gemaakt van een jong spiraalvormig sterrenstelsel uit de kinderjaren van het universum, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature te lezen.

11 miljard
Een team rond Reinhard Genzel van het Max Planck Institut für extraterrestrische Physik in Garching observeerde een elf miljard jaar ver gelegen sterrenstelsel dat op onze Melkweg lijkt. Het licht van dit sterreneiland heeft er elf miljard jaar over gedaan om ons te bereiken en toont het object uit een tijd dat de kosmos nog maar een vijfde van zijn huidige leeftijd had.

Jonge zonnen
De vorsers hopen naar eigen zeggen dankzij het systeem BzK-15504 nieuwe inzichten te verkrijgen omtrent het ontstaan van sterrenstelsels. De astronomen denken uit de waarneming ook af te leiden dat er in het jonge sterrenstelsel zeer veel sterren ontstaan en dat de reeds aanwezige 'zonnen' nog zeer jong zijn. Het met de Europese supertelescoop VLT waargenomen object zou zich volgens de wetenschappers aldus drie miljard na de Oerknal hebben gevormd. Dankzij het Sinfoni-instrument op de VLT in Chili konden de vorsers details waarnemen die aan de aardse nachthemel 1.800 kleiner zijn dan de volle Maan. (dpa)

bron: http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_244141.html?wt.bron=detailArt