PDA

Bekijk de volledige versie : Privacy ten onder in strijd tegen terreur


Barst
17th August 2006, 01:44
Privacy ten onder in strijd tegen terreur


De strijd tegen terrorisme zal de privacy van de burgers van de EU verder aantasten.


Controle van het telefoonverkeer, controle op de internetpagina’s die mensen bekijken en controle op financiële transacties zijn gewoonlijk voorbehouden voor mensen tegen wie ernstige criminele verdenkingen bestaan. Maar de Britse minister van binnenlandse zaken John Reid vond gisteren een willig oor bij de Europese Commissie en een aantal landen toen hij stelde dat ook de gewone burger meer aantasting van zijn privacy moet slikken.

„Met de dreiging van massamoord moeten we accepteren dat individuele rechten in evenwicht moeten en zullen worden gebracht met het collectieve recht op veiligheid en de bescherming van lijf en goed die onze burgers vragen”, zegt Reid.

Hij had gesproken met onder meer eurocommissaris Franco Frattini van justitie, EU-coördinator tegen terrorisme Gijs de Vries en onder meer ministers uit Frankrijk en Duitsland. Zij zetten een aantal acties tegen terrorisme met spoed op de agenda van de EU. Praktische opties zijn beleid tegen het vervoer van vloeistoffen in vliegtuigen en snel inzetbare eenheden tegen terrorisme. De andere ideeën klinken abstracter, maar zijn ingrijpender.

Zo sprak eurocommissaris Frattini gisteren van de ’profilering’ van vliegtuigpassagiers, wat betekent dat autoriteiten mensen niet alleen op het vliegveld uitvoerig controleren, maar ze ook ver van tevoren doorlichten als ze dat goeddunkt. Verder moeten nationale overheden al hun informatie over verdachte personen gul met elkaar delen.

De 25 EU-landen spraken eerder al af dat ze de data van telefoon- en internetverkeer bewaren. Ook relatief grote financiële transacties zijn al onderwerp van extra controle en de banktegoeden van terreurverdachten kunnen worden bevroren. Verder zullen de paspoorten van elke EU-burger straks een elektronische chip én biometrische gegevens als een irisscan en een gezichtsscan bevatten.


Trouw, 17-08-2006

Kenny
18th August 2006, 01:42
Amerikaans afluisterprogramma onwettig

(Novum/AP) - Het omstreden geheime afluisterprogramma van de Amerikaanse regering is strijdig met de grondwet. Dat heeft een federale rechter in Detroit donderdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechten beweging UCLA.

Het gaat om het in het geheim afluisteren van personen door het National Security Agency (NSA), zonder dat daarvoor toestemming is gegeven door een rechter. De regering van president George Bush stelt dat het tot de bevoegdheden van de president behoort om in uitzonderlijke situaties opdracht te geven individuen af te luisteren zonder tussenkomst van de rechter. Een van die uitzonderlijke situaties zou zich voordoen als het gaat om onderzoeken in het kader van de oorlog tegen het internationale terrorisme.

Maar de rechter oordeelt anders en stelt dat de regering haar grondwettelijke bevoegdheden te buiten gaat en dat de wet geen ruimte biedt voor het afluisteren van personen op autoriteit van de president, ook niet als het om terreurzaken gaat.

De regering stelt dat het niet mogelijk gedetailleerd in te gaan op de noodzaak om de NSA de bevoegdheid te verlenen om verdachten af te luisteren, omdat daarmee de nationale veiligheid in gevaar zou worden gebracht. De ACLU stelde dat dat argument van de regering geen steek houdt omdat in het openbaar door een aantal functionarissen al is gesproken over het omstreden afluisterprogramma. De rechter stelde de UCLA in het gelijk.

Volgens de burgerrechtenbeweging maakt de uitspraak duidelijk dat ook de president niet boven de wet staat. De rechter deed geen uitspraak over een tweede eis van de UCLA, die ook wilde dat de rechter het datamijnen van telefoongegevens door de NSA zou verbieden. Over die activiteit zei de rechter echter onvoldoende informatie te hebben om tot een uitspraak te komen. De NSA en de regering zeggen dat hoger beroep aangetekend wordt tegen de uitspraak van donderdag.

Trouw 17-08-2006