PDA

Bekijk de volledige versie : Google digitaliseert grootste universiteitsbibliotheek


Kathleen De Laet
11th August 2006, 12:36
SAN FRANCISCO - Google gaat de integrale bibliotheek van de Universiteit van Californië digitaliseren en online zetten. Dat is de belangrijkste wetenschappelijke boekenverzameling ter wereld.

Het akkoord met de Amerikaanse universiteit past in het ambitieuze project van zoekmachine Google om alle boeken ter wereld te digitaliseren in een gigantische internetbibliotheek.

De Universiteit van Californië heeft meer dan honderd bibliotheken, verdeeld over tien campussen, en gaat er prat op de grootste collectie academische boeken ter wereld te hebben.

,,Elke student of professor ter wereld zal de gehele universiteitsbibliotheek kunnen doorzoeken'', zegt Google in haar persmededeling. ,,Er is niets meer voor nodig dan een simpele zoekopdracht op internet.''

Van boeken die zijn beschermd door het auteursrecht zullen enkel korte fragmenten beschikbaar zijn. Surfers krijgen wel informatie waar ze het boek kunnen kopen of ontlenen.

Ook de universiteiten van Harvard, Michigan en Stanford en de bibliotheek van het Amerikaans congres hebben al een overeenkomst getekend met Google.

De Franse uitgeversvereniging is sterk tegen het project van de zoekmachine gekant. De vereniging dreigt met juridische stappen.
ht

bron: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF10082006_067