PDA

Bekijk de volledige versie : De smerige geheimen van tabloids


Barst
10th August 2006, 05:16
De smerige geheimen van tabloids


De Britse politie heeft een verslaggever van sensatiekrant News of the World en twee anderen gearresteerd op verdenking van het afluisteren van telefoons van medewerkers van prins Charles.


Agenten onderzoeken ook aanwijzingen dat andere publieke figuren, onder wie naar verluidt een Lagerhuislid en mogelijk ministers, zijn afgeluisterd. Met de arrestatie van journalist Clive Goodman komen de vermeende smerige praktijken van de bikkelharde Britse tabloidpers onder vuur te liggen.

De anti-terreureenheid van Scotland Yard doet al zeven maanden onderzoek naar het mogelijke afluisterschandaal na klachten van medewerkers van Clarence House, de officiële residentie van prins Charles, dat berichten op hun mobiele telefoons regelmatig zouden zijn onderschept. Het afluisteren van mobiele telefoons en het inbreken op voicemail is volgens veiligheidsdeskundigen relatief eenvoudig.

De laatste tijd worden er steeds meer vragen gesteld over de journalistieke praktijken van zondagskrant News of the World, die bekend staat bekend om het onthullen van veelal seksschandalen van beroemdheden en politici.

Vorige week won een Schotse politicus een smaadrechtszaak tegen de krant, omdat de jury niet bewezen achtte dat verhalen over zijn seksuele escapades waar zijn.

Eerder dit jaar won voetballer Wayne Rooney 150.000 euro schadevergoeding omdat News of the World ten onrechte had bericht dat hij zijn verloofde had geslagen.

De werkwijze van sterverslaggever van de krant, Mazher Mahmood ofwel de nepsjeik, roept ook steeds meer vragen op. Mahmood werd vorige maand ernstig in verlegenheid gebracht, nadat een rechter drie mannen vrijsprak. Die werden naar aanleiding van de ’onthullingen’ van Mahmood verdacht van het kopen van radioactief materiaal voor het maken van een ’vuile bom’ voor een terroristische aanslag.

Over het afluisterschandaal zegt journalist en professor in de journalistiek Roy Greenslade: „Of nu wel of niet bewezen wordt dat Goodman iets illegaals heeft gedaan, dit verhaal vestigt eindelijk de aandacht op een van de smerigste geheimen van de Britse journalistiek.”

Volgens hem zijn er veel kranten die geld betalen voor telefoonoverzichten, de inhoud van sms’jes en opnames van voicemails. „Ik kan me niet voorstellen dat het in het publiek belang is om de voicemails van de secretaris van prins William te kennen.” De druk op journalisten bij News of the World is volgens Greenslade kennelijk zo groot dat ze tegen elke prijs exclusieve verhalen proberen te bemachtigen. „Het is corrupte journalistiek.”

Voorzitter van de Britse Raad voor de Journalistiek Sir Christopher Meyer zei dat het betalen van geld voor informatie illegaal is. „Je hoort die verhalen de hele tijd, maar tot op heden heeft niemand hard bewijs aangevoerd dat telefoons van politici en beroemdheden worden afgetapt”, zei hij.

In het verleden kwamen eerder intieme telefoongesprekken van zowel prins Charles als prinses Diana in de openbaarheid. Maar destijds kregen de kranten banden toegespeeld en bleven zij daardoor zelf buiten schot.


Trouw, 10-08-2006

stijn.janssens
10th August 2006, 18:17
Het staat buiten kijf dat zoiets niet kan. Journalisten zijn er om de mensen eerlijke informatie te geven. Deze informatie moet dan ook eerlijk verkregen worden, wanneer dit niet het geval is mogen de journalisten een fikse boete of straf krijgen. Als ik dit zo lees, gebeuren er wel meer illegale feiten bij de Britse krant News of the World. Volgens mij mag het Britse gerecht wel hard optreden tegen deze feiten en zo journalisten die illegale praktijken uitvoeren om aan hun verslag te komen, hun penning af te nemen.
Wanneer men geen zware straffen gaat leggen op zulke misdrijven zal de krant blijven verderdoen met wat ze bezig zijn.
News of the World is een krant met een enorme oplage, en kan het zich wel permiteren om enkele geldboetes te krijgen. Negatieve reclame is voor een krant ook goede reclame. Ik denk zelfs dat dit alles News of the World goed gaat doen en zo nog meer kranten gaat verkopen.