PDA

Bekijk de volledige versie : De blinde vlucht voorwaarts...


Barst
9th August 2006, 15:49
Israël breidt offensief in Libanon opnieuw uit


Israël gaat zijn militaire aanwezigheid in Zuid-Libanon opnieuw sterk opvoeren. Binnen regeringskringen circuleert een plan om 30.000 extra soldaten vrij te maken voor de strijd tegen de Hezbollah. Het land lijkt de diplomatieke inspanningen van de VN niet te willen afwachten.


De internationale gemeenschap heeft de mond vol van een staakt-het-vuren in Libanon, maar slaagt er tegelijkertijd niet in om wat dat betreft knopen door te hakken. Het getreuzel van de VN en de afwachtende houding van enkele belangrijke lidstaten, geeft Israël voorlopig nog vrij spel in Zuid-Libanon, net op een moment dat de oorlog daar in een cruciale fase zit. Maar de groeiende verontwaardiging over het Israëlische optreden in de regio hangt de militaire planners tegelijkertijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Plannen op langetermijn is quasi onmogelijk, is het aanvoelen in Israël, want 'een dezer' komt er alsnog een VN-resolutie en moet Israël meer dan waarschijnlijk de strijd staken. De ultieme nekslag voor de Hezbollah moet er dus binnen dit en een paar dagen komen en Israël wil daarvoor al zijn gewicht in de schaal werpen.


Aantal slachtoffers kan oplopen

Maar een grootschalig offensief in Zuid-Libanon kan ook een nieuwe storm van kritiek op gang brengen. De beschuldiging dat Israël op die manier de diplomatieke inspanningen onderuithaalt, is nooit ver weg, zeker niet nu de Libanese regering voorgesteld heeft zelf orde op zaken te gaan stellen in het zuiden en 15.000 soldaten naar de regio te sturen.

Een echte grondoorlog tegen de Hezbollah zal bovendien het aantal Israëlische slachtoffers doen oplopen. Niet alleen kan dat leiden tot nog meer raketaanvallen op Noord-Israël, ook de Israëlische soldaten zelf lopen in zo'n operatie een duidelijk hoger risico. Tot nu toe kwamen 67 militairen om het leven, maar volgens persbureau AP houdt Olmert er rekening mee dat dat aantal nu zal oplopen tot 200, misschien wel 300.

Gisteren nog raakte bekend dat een belangrijke Majoor-Generaal door de legertop opzij geschoven is. Officiële verklaringen zijn vriendelijk en vaag, maar volgens insiders zou een deel van de legerleiding Udi Adam, als 'te traag en voorzichtig' beschouwd hebben.


VN-gesprekken in het slop

Ondertussen zitten de onderhandelingen over een VN-resolutie voor Libanon in het slop. De VS en Frankrijk zijn het niet eens of Israël zich moet terugtrekken uit Libanon of niet.

De Arabische staten eisen een terugtrekking van de Israëlische troepen uit Libanon. Frankrijk heeft deze eis overgenomen en een duidelijke verandering in het VN-ontwerp voorgesteld. De VS hebben dat voorstel strikt afgewezen.

De VS willen een grote vredesmissie naar Libanon sturen. Het voorstel om 15.000 Libanese soldaten in het zuiden van het land te stationeren, vinden ze ontoereikend.

Volgens de Franse VN-ambassadeur Jean-Marc de la Sabliere is "het waar dat de Libanese autoriteiten niet volledig tevreden waren met de tekst en wordt er daarom een nieuwe tekst gemaakt".

Sabliere wil zeker het Libanese voorstel om 15.000 soldaten naar Zuid-Libanon te sturen in de resolutie hebben. "Hoe dat moet gebeuren, kan ik vandaag nog niet zeggen", zei de Fransman.

Een ander doel is dat de Veiligheidsraad deze week nog een resolutie goedkeurt. Andere diplomaten zijn sceptisch of dit wel zal lukken.

In VN-kringen werd vernomen dat de stemming tijdens de onderhandelingen van dinsdagavond slecht was.

Langs de ene zijde wil de Libanese regering een onmiddellijke terugtrekking van alle Israëlische soldaten uit Zuid-Libanon. Maar Israël wil niet weten van zo'n oplossing vooraleer er een internationale vredesmacht in Zuid-Libanon is gestationeerd. Deze troepen moeten "zorgen dat Israël niet meer getroffen wordt door raketten van Hezbollah".

De Franse president Jacques Chirac heeft vandaag verklaard dat Frankrijk "zijn eigen resolutie" zal indienen bij de Veiligheidsraad indien ze niet tot een akkoord komen met de VS over de gevraagde amendementen van Libanon.

Chirac zei tijdens de persconferentie in Toulon dat hij zich niet kon voorstellen dat er geen oplossing komt.

De Franse president kant zich ook tegen een weigering van "een onmiddellijk staakt-het-vuren" in Libanon. "Dat zou de meest immorele oplossing zijn", aldus Chirac.

Chirac wijst er op dat geweld niet helpt. "De oplossing moet komen via een politiek akkoord", zei Chirac die stelt dat deze crisis een bedreiging is voor het evenwicht in de hele regio.


DM, 09-08-2006