PDA

Bekijk de volledige versie : Ogen groter dan buik?


Barst
4th August 2006, 05:22
Brit krijgt leningen niet afbetaald


De Brit heeft steeds meer problemen om zijn leningen af te betalen. Dat blijkt uit de resultaten van de Britse grootbanken, waarbij telkens melding werd gemaakt van een forse toename van het aantal "slechte leningen" aan mensen die in de financiële problemen zitten.


Alle Britse grootbanken (HSBC, HBoS, Lloyds, Barclays en Royal Bank of Scotland) kwamen recent met betere resultaten, maar dat was vooral te danken aan de heropleving van de economie. Tegelijk lieten ook alle banken verstaan dat ze hun provisies voor slechte leningen met minstens 10 procent hebben verhoogd. Bovendien zou de piek nog niet zijn bereikt, volgens de banken.


Verklaringen

Analisten hebben verschillende verklaringen voor de nijpende financiële situatie bij de Britten. Eén van de belangrijkste is de forse stijging van de woningprijzen, een verdubbeling tussen 2000 en 2004, waardoor de hypothecaire last voor sommigen ondraaglijk is geworden. Heel wat Britten zijn eigenaar van een huis en schrikken er niet voor terug een lening op 30 jaar aan te gaan.

Daarnaast is het gebruik van kredietkaarten in Groot-Brittannië wijdverbreid. Er heerst een echte cultuur van "nu kopen, later betalen", met alle gevolgen vandien.

Bovendien zijn de energieprijzen in het land fenomenaal gestegen, waardoor de elektriciteits- en gasrekening voor de consument een zware dobber is geworden. British Gas, de grootste gasleverancier van het land, gaat zijn tarieven in september met 12,4 procent verhogen voor gas en 9,4 pct voor elektriciteit. In het voorjaar werden de prijzen al eens met 22 procent verhoogd.


Leningen

Volgens het verzekeringskabinet Combined Insurance zou een modale Brit met een inkomen van zo'n 1.550 euro per maand maar liefst 1.400 euro moeten afdokken aan hypotheek, andere kredieten, belastingen en facturen. Geld om te leven kan enkel door nieuwe leningen aan te gaan. De banken worden dan ook deels verantwoordelijk gehouden voor de huidige problemen.

De banken zijn de jongste tijd wat strenger geworden in het verlenen van kredieten, maar dragen de last van een laks beleid uit het verleden. Er werd bij het tekenen van een contract nauwelijks gecontroleerd of een klant zijn lening wel kon afbetalen.

Het aantal persoonlijke faillissementen in Groot-Brittannië stijgt sinds 2001 elk jaar met 25p, tot 47.287 vorig jaar. Bij een persoonlijk failliet worden de schulden gehergroepeerd op een lening van vijf jaar, waarna de klant met rust gelaten wordt. (belga)


Weblog HLN, 04/08/06 03u00