PDA

Bekijk de volledige versie : Yukos gaat in vereffening


Nele G
1st August 2006, 23:35
MOSKOU - Het Russische olieconcern Yukos, de vroegere nummer één van het land, gaat in vereffening. Dat heeft een rechter in Moskou dinsdag beslist.

De rechter oordeelde dat de groep insolvabel is. Hij startte de procedure voor de gerechtelijke vereffening. Die procedure zou een jaar duren. Edouard Rebgoun, de huidige bewindvoerder van Yukos, is aangesteld tot vereffenaar.

De onderneming kwam ten val na torenhoge belastingclaims. Om te overleven moest het olieconcern belangrijke activa (onder meer Yuganskneftegaz aan Rosneft) verkopen. Maar dat kon het bedrijf niet redden: wat rest zal worden verdeeld en verkocht om de schuldeisers af te betalen. Hiermee halen staatsbedrijven als Rosneft en Gazprom hun slag thuis.

De beslissing tot liquidatie komt niet helemaal als een verrassing. Vorige week al lanceerde de bewindvoerder die door de rechtbank was aangesteld om Yukos te beheren, een aanbeveling tot vereffening. De activa van Yukos (14 miljard euro) waren lager dan de schulden (14,5 miljard euro) en dus kon het bedrijf niet meer solvabel worden, luidde de redenering.

Fiscus

Ook de schuldeisers gaven de voorkeur aan deze procedure. Ze verwierpen het herstelplan van de directie. Maar het is niet onbelangrijk te kijken wie er achter de schuldeisers zit. Dat waren aanvankelijk westerse bankconsortia die intussen hun schuldvordering aan Rosneft hebben doorverkocht. Rosneft is het grootste olieconcern van Rusland, deels in handen van de overheid.

Ook de Russische fiscus is een belangrijke schuldeiser. Andere staatsbedrijven zoals Gazprom hebben eveneens baat bij de vereffening van Yukos. Zij kunnen zo belangrijke activiteiten in handen krijgen.

In beroep

Eerder werden al de toplui van Yukos aangepakt. De vroegere topman van het bedrijf, Michael Chodorkovski, werd opgesloten in Siberië. Aleksej Pitsjoegin, het hoofd van de veiligheidsdienst van het bedrijf, riskeert een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Waarnemers houden vol dat politieke motieven, met name een machtsgreep door het Kremlin, aan de basis liggen van de neergang van Yukos. De advocaten van Yukos gaan in beroep tegen de beslissing van het Arbitragehof.

Bron: De Standaard