PDA

Bekijk de volledige versie : Flink 10.000 niet-EU-burgers gaan stemmen op 8 oktober


Nele G
1st August 2006, 23:31
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van acht oktober hebben zich volgens statistieken van 29 juli al 10.578 niet-EU-burgers ingeschreven, wat overeenkomt met 9,72 procent van de stemgerechtigde niet-EU-burgers. Dat is bijna vier procent meer dan enkele weken terug. Niet-EU-burgers konden zich tot gisteren inschrijven.

Automatisch ingeschreven
Op de definitieve cijfers is het nog twee weken wachten. In Vlaanderen zijn er 3.538 (8,3 pct) niet-EU-kiezers, in Brussel 3.964 (9,3 pct) en in Wallonië 3.076 (12,9 pct) geregistreerd. Bij de EU-onderdanen, die zes jaar geleden al mochten stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, is over heel België 17,69 procent ingeschreven. Zij die zes jaar geleden al gingen stemmen, zijn automatisch ingeschreven voor de komende verkiezingen.

Driemaal hoger
Socioloog Jan Hertogen wijst erop dat het aantal ingeschreven niet-EU-kiezers driemaal hoger ligt dan het aantal EU-kiezers dat zich nu voor de eerste maal heeft ingeschreven. "Van de 530.052 Europese vreemdelingen zijn er 454.521 die zich in 2006 nog konden inschrijven om stemgerechtigd te worden. 18.219 of 3,4 pct van hen hebben aan de gemeenten laten weten dat zijn hun stem willen uitbrengen", aldus Hertogen.

Indruk wekken
Hertogen meent dat de ruim 75.000 EU-kiezers van zes jaar geleden, die dus automatisch opnieuw ingeschreven zijn, niet in de statistieken meegerekend mogen worden. "Want zo wordt de indruk gewekt dat de Europeanen veel meer dan de niet-Europeanen als 'gewetensvolle burgers', geïnteresseerd of verantwoordelijk gedragen hebben in 2006", zegt hij.

Bron: HLN

Nele G
9th August 2006, 20:34
Personen uit de migrantengemeenschap hebben geprobeerd het aantal inschrijvingen op te drijven van vreemdelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zele. Dat zegt het parket van Dendermonde, nadat maandagavond een verdachte in de fraudezaak werd ondervraagd. De verdachte gaf zijn aandeel toe.

Valsheid in geschrifte
Een eerste onderzoek toonde maandag concrete aanwijzingen aan van valsheid in geschrifte bij minstens 17 inschrijvingen van vreemdelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zele. Vreemdelingen die als kiezer geregistreerd werden, zouden zelf niet of niet helemaal op de hoogte geweest zijn van hun aanvraag. In andere gevallen bleken personen die zich lieten registreren nog niet ingeschreven op het opgegeven adres. Bij 34 inschrijvingen waren er geen problemen. In een dertigtal andere dossier is het nog onduidelijk of er een fraude werd gepleegd.

Overtuigen
Het onderzoek gaat verder naar andere betrokkenen. "Het blijkt dat mensen uit de migrantengemeenschap het aantal inschrijvingen hebben opgedreven", meldt het parket. "Enerzijds door mensen aan te zetten zich in te schrijven, maar daar heeft het parket geen probleem mee. Anderzijds ook door valsheid te plegen, en dat is een strafrechtelijke inbreuk."

Bron: HLN