PDA

Bekijk de volledige versie : Israël gebruikt clusterbommen tegen Libanese burgers


Wouter
26th July 2006, 07:55
Gisteren, de dag dat VS-minister Condoleezza Rice haar bemiddelingspoging in het Israëlisch-Libanese conflict zag mislukken, heeft de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bekendgemaakt dat het Israëlische leger clustermunitie tegen Libanese burgers heeft gebruikt. Dat gebeurde bij een aanval op Blida op 19 juli waarbij een man werd gedood en twaalf mensen gewond geraakten, waaronder zeven kinderen.

Medewerkers van HRW hebben daar op het terrein bewijzen van verzameld, ook via ooggetuigen. Ook Handicap International beschikt over bewijzen.

De tuigen zijn door de VS aan Israël geleverd. Clusterbommen zijn projectielen waaruit bij ontploffing kleinere explosieven vrijkomen die zich wijd verspreiden en grote schade aanrichten. HRW en Handicap International zeggen dat het gebruik ervan door Israël totaal indruist tegen elke internationale humanitaire wetgeving.

==================
Zelfs al werd het ingezet tegen soldaten, clusterbommen zijn een no go en worden in mijn boekje geclassificeerd als mijnen. De helft van die projectieltjes ontploft niet of later of wanneer er een kind aankomt. Clusterbommen zijn het tegenovergestelde van wat precisiebommen zijn, barbaars zoals elk wapen, maar binnen die groep nog een paar tredes hoger in de hiërarchie. Bovenaan staat natuurlijk, de nuke. Gas is ook zoiets...