PDA

Bekijk de volledige versie : Nazi-archieven open voor onderzoek


Barst
25th July 2006, 12:17
Nazi-archieven open voor onderzoek


BERLIJN - Duitsland tekent woensdag een verdrag om de nazi-archieven over de holocaust open te stellen voor historisch onderzoek. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.


De overeenkomst werd in april gesloten door het uit elf landen bestaande bestuur van de International Tracing Service, een dienst van het Internationale Comité van het Rode Kruis die de in Bad Arolsen opgeslagen archieven beheert.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Günter Gloser zal het protocol in Berlijn tekenen in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de andere tien landen.

Het ministerie zei dat het huidige historische onderzoek groot belang heeft bij openstelling van de archieven en dat de regering ermee wil aangeven dat het grote waarde hecht aan het onder ogen zien van het verleden.

Bejaarde overlevenden van de holocaust en nabestaanden hebben aangedrongen op de openstelling, omdat zij vrezen dat de geschiedenis van hun dierbaren anders verloren gaat. Duitsland betoogde aanvankelijk dat openstelling niet strookte met zijn wet op de privacy, maar liet zijn bezwaren eerder dit jaar varen.

Volgens een verdrag uit 1955 kunnen nu alleen voormalige slachtoffers informatie uit de archieven opvragen. Derden kunnen dat alleen met schriftelijke toestemming van een voormalig slachtoffer.

Voordat historici de archieven kunnen inzien moeten alle elf landen het verdrag nog ratificeren.


Blog DS, 25-07-2006 (ht)

Kathleen De Laet
25th July 2006, 12:55
Ik vind dit een goed idee aangezien nu ook mensen die niet rechstreeks in de oorlog betrokken waren, of hier slachtoffer van waren inzicht krijgen in dossiers die eerst voor hen ontoegankelijk waren. Zodoende kunnen zijn als nog vragen of onduidelijkheden betreffende dierbaren die zij verloren hebben of uit het zicht hebben verloren tijdens de oorlogsjaren ophelderen. Bovendien zal door het vrijgeven van deze informatie aan derden (historici) zorgen voor een completer en juister beeld van de holocaust en de daarmee samengaande verschrikkingen. Zaken die tot nu toe onopgelost bleven komen nu aan het daglicht en kunnen duidelijk worden.