PDA

Bekijk de volledige versie : Jeugdstrafrecht afschaffen?


Davy V.H.
31st January 2005, 16:17
Jongeren mishandelen supermarktmedewerkers

Uitgegeven: 27 januari 2005 22:34
Laatst gewijzigd: 27 januari 2005 23:18

BEST Nederland - De politie heeft in de afgelopen weken in Best achttien jongeren in de leeftijd van 10 tot 16 jaar opgepakt in verband met de mishandeling van twee supermarktmedewerkers. Daarnaast richtten de jongeren uit Best, Eindhoven en Wijk bij Duurstede vernielingen aan bij een school in Best. Dat heeft een politiewoordvoerder donderdag bekendgemaakt.

De zaak dateert van 4 januari maar is donderdag pas door de politie naar buiten gebracht. De groep keerde terug bij de supermarkt aan de Boterhoek waar ze eerder geen drank en sigaretten konden kopen. Toen vier personeelsleden, twee jongens en twee meisjes, de winkel verlieten, werden de jongens door de groep aangevallen.


Geschopt

De werknemers werden geschopt en geslagen door acht jongeren, waarvan de jongsten 10 en 11 jaar waren. Zij konden uiteindelijk aan hun belagers ontkomen. In de weken na de mishandeling wist de politie de acht daders aan te houden. Verder heeft de politie nog tien jongens en meisjes van 14 en 15 jaar uit Best aangehouden die bij de mishandeling stonden te kijken, maar niet ingrepen.

De jongeren waren vaak te vinden bij de Boterhoek, een parkje in de buurt van het NS-station in Best. Zij zorgden daar voor veel overlast. De groep wordt naast de openlijke geweldpleging ook verdacht van het in brand steken van een jas bij de ingang van een jeugdcentrum. Ook zouden ze in Best een aantal spiegels van auto's hebben getrapt.

bron: http://www.nu.nl/news.jsp?n=474260&c=14



Er is in Nederland steeds meer en meer een oproep om het 'jeugdstrafrecht' eens te herbekijken. Vaak worden jongeren niet of bijna niet bestraft voor vrij zware criminele feiten gewoon omdat ze te jong zijn. Ze weten dit maar al te goed en trekken zich dan ook niks aan van autoriteit en gaan gewoon verder met hun activiteiten. Tot de 18 worden en wel fatsoenlijk bestraft kunnen worden...

Wat vind jij van het jeugdstrafrecht dat soms wel vrij laks is?

Bekijk ook dit videofragment eens van uit 'een doodnormale schooldag' :mad:

http://stream.2003.02.garnierprojects.com/geenstijl/deschooldag.wmv

Davy V.H.
31st January 2005, 16:20
Shit de poll vergeten... Barst of Wouter kan je dit nog invoegen?

Voor of tegen het jeugdstrafrecht... hardvochtige jeugdcriminelen harder aanpakken?

Thx

katleen
31st January 2005, 16:22
Tja, wat moet je eigenlijk doen als leerkracht op zo'n moment? Ik hoop dat ik da nog mag vernemen tijdens de lessen op school :D
Ik zou het anders niet goed weten, buiten rustig blijven...

Jan_VT
3rd March 2005, 00:41
Je titel is niet correct denk ik!! Een jeugdstrafrecht bestaat niet. Dat is nu net wat men wil invoeren, het JEUGDSANCTIERECHT... Op dit moment kan de rechter in geen geval de jongeren straffen, hij kan alleen zoals het in de wet staat daden van begeleiding, bewaring... stellen. De wet die er nu is, is geschreven uit de geest de jongeren te beschermen. De wet laat op dit moment slechts één opening. Namelijk (correct me if I am wrong) vanaf 16 jaar kan er een doorverwijzing zijn naar een volwassenenrechtban in het geval de feiten die gesteld zijn dermate erg zijn.

Vooral hierom denk ik dat een jeugdsanctierecht wenselijk is. Jongeren moeten niet voor een volwassenenrechtbank berecht worden. Dit moet binnen gespecialiseerde kamers, met gespecialiseerde jeugdrechters. Met aangepaste straffen. Pas dan is er een mogelijkheid tot een reïntegratie volgens mij.
Een ander punt waarop ik vind dat een jeugdsanctierecht wenselijk is, is dat in sommige gevallen de rechter gewoon niet anders kan dan een straf uit te spreken. Nu kan dat niet. Ik las laatst een artikel over een jeugdrechter. Hij verwoordde het als volgt: "Het is alsof wij chirurgen zijn met een plastic mes" Imo zegt dat genoeg.

tobiasopdebeeck
8th October 2008, 13:40
Ik zou de jeugstrafrecht zeker houden en zelfs de straffen voor agressie verstrengen want voor zoon zaken ben je 'volwassen' genoeg om te weten dat je dit niet mag doen, een kind van 12 niet straffen als hij met zijn 'vrienden' iemand afslaagd zonder reden zal ervoor zorgen dat hij later gewoon verder mensen gaat afslagen.

thomasopdebeeck
10th October 2008, 15:07
Ze moeten jongeren die zoon feiten uithalen zwaar bestraffen omdat als je het dan al niet leert dan gaan ze later gewoon ergere misdaden doen omdat ze geen "kick" meer krijgen van
bv:In brand steken van een jas ,Spiegels van auto's uittrappen,enz

Dus dat ze die jongeren maar zwaar straffen voor hun misdaden. Ze verdienen het.

Hanne Jansen
12th October 2008, 14:09
Ik denk dat een streng jeugdstrafrecht vaak tegendraads werkt. Jongeren moet men zoveel mogelijk proberen heropvoeden i.p.v. zwaar te straffen door hen bijvoorbeeld op te sluiten ofzo...
In West-Vlaanderen bestaat er een initiatief waarbij criminele jongeren in een boerderij gaan werken. De jongeren krijgen een groter zelfwaardegevoel (bij criminele jongeren is dit vaak niet het geval) doordat ze beseffen dat ook zij nuttig zijn. Bij dit systeem van straffen is ook een grote discipline gemoeid: de koeien moeten immers op tijd gemolken worden, eten krijgen, de maïs moet op tijd geoogst worden,... Het is dus niet dat dit een pleziertje is voor de jongeren. Hiermee wil ik niet zeggen dat alleen boerderijen goede oplossingen zijn, maar het is wel een goed voorbeeld.
Ik begrijp wel dat voor sommige jongeren opsluiting wel de enige oplossing is, maar dit is volgens mij maar heel zelden het geval. En ook dan moeten ze een aangepast regime met onderwijs,... krijgen.