PDA

Bekijk de volledige versie : Echte winnaars Midden-Oostenconflict


Barst
22nd July 2006, 15:55
Versnelde levering van precisiewapens aan Israël


De Verenigde Staten zijn met spoed bezig met de levering van precisiewapens aan Israël voor gebruik in luchtaanvallen op doelwitten in Libanon. Het gaat vooral om satelliet- en lasergeleide bommen.


Dat schrijft zaterdag de krant New York Times op gezag van niet met naam genoemde Amerikaanse functionarissen. De leveringen zijn nooit publiek gemaakt en maken deel uit van een vorig jaar beklonken, vele miljoenen dollars duur wapencontract. Volgens militaire functionarissen was het Israëlische verzoek om die wapens "ongewoon". Zij vermoeden dat Israël "in Libanon nog een lange lijst heeft van doelwitten".


Een woordvoerster van het Isra‘lische leger (IDF) weigerde alle commentaar op het krantenbericht: de Joodse staat geeft geen details van de wapens in zijn arsenaal, luidde het. Het verzoek vorige week van Tel Aviv om spoed te zetten achter de nieuwe wapenleveringen werd door de Amerikaanse regering na een ongewoon korte bespreking ingewilligd, aldus nog de door de krant aangehaalde zegslui.


Actieve steun

Krachtens het in 2005 overeengekomen wapenakkoord kan Israël tot 100 bommen van het type GBU-28 kopen, ook bekend als bunker-busters. De krant, die onlangs onder regeringsvuur was komen te liggen wegens de "niet-vaderlandslievende" publicatie van de Swift-affaire, meent dat deze wapenleveringen kwaad bloed zullen zetten bij Arabische regeringen en andere. De voorbije week hadden nochtans de pro-Amerikaanse regimes in het Midden-Oosten zich achter het westerse standpunt geschaard en de schuld van de escalatie in het Midden-Oosten bij de sjiitische Hezbollahmilitie gelegd. Nu wordt, aldus de NYT, "de indruk gewekt" dat Washington de Israëli's actief steunt bij hun bommencampagne -- op een moment dat druk gepoogd wordt de door Hezbollah gebruikte wapens een Syrische en, vooral, Iraanse origine toe te kennen.

De Times linkt het verhaal ook aan de deal die de VS donderdag afsloot met bondgenoot Saoedi-Arabië: die behelst een levering van militair materieel ten bedrage van 6 miljard dollar. De krant meent dat dit akkoord een proactieve bedoeling had, te weten de Arabische wereld te sussen in het geval het Amerikaans-Israëlische akkoord boven water kwam.


Weblog HLN, 22/07/06 14u50