PDA

Bekijk de volledige versie : He-mel-tergend...


Barst
31st January 2005, 15:08
Doodrijder schoolmeisje weer in auto ondanks rijverbod


Betrapt zonder verzekering, rijbewijs en inschrijving wagen
Sacha G. (30) uit Hasselt, de man die goed twee jaar geleden Els Alsbergs (15) doodreed, haar zus (14) verwondde en vluchtmisdrijf pleegde, is weer betrapt achter het stuur van een wagen. Hij was op de baan zonder rijbewijs, zonder verzekering en zijn voertuig was niet ingeschreven. De ouders van Els wisten niet dat G. weer vrij was en vinden het hemeltergend dat de man de wegen weer onveilig kan maken.


DE politie onderschepte Sascha G. tijdens een controle op 20 september van vorig jaar in Zonhoven. De Hasselaar, naar wie de ordediensten tien dagen lang hadden gezocht toen hij in 2003 de zusjes Albergs omver had gereden, bestuurde weer een auto en was op weg zonder verzekering.

Vrijdag stond hij voor de politierechter. Die veroordeelde de hardnekkige recidivist - toen hij na de dood van Els in januari 2003 gevat werd, bestuurde hij ook een wagen zonder verzekering en inschrijving - tot een gevangenisstraf van vier maanden, een boete van 1.100 euro en een levenslang rijverbod. Omdat hij ondanks een vorig rijverbod toch opnieuw met de auto reed, kreeg hij daar bovenop nog eens zes maanden cel, een boete van 5.500 euro en nog eens levenslang rijverbod. Zijn auto is verbeurd verklaard.

De stiefvader en de moeder van Els en haar jongere zus Nele, die de aanrijding door G. begin 2003 overleefde, begrijpen er niets meer van.

,,Ten eerste wisten wij niet eens dat die man al terug vrij rondliep. Voor ons komt het dubbel hard aan dat te moeten vernemen bijna dag op dag twee jaar na de tragedie met Els en Nele. Wij zijn toen verhuisd en Nele rijdt nu niet meer langs dezelfde weg naar school. Maar ten tweede vernemen wij dat de man die Els doodreed op goed zes kilometer van ons woont en dat hij weer de wegen onveilig maakt.''

Zij wijzen erop dat de veroordeelde destijds beloofd had zijn leven te beteren.

,,Wij geloven hem niet meer, hij is al voor de achtste of de negende keer betrapt.'' De man vindt dat Sascha G. veel te licht gestraft is en staat versteld over de vanzelfsprekendheid waarmee de doodrijder alle gerechtelijke maatregelen naast zich neer legt. ,,Dit is een spelletje zonder einde.''

Els Albergs overleed nadat een bestelwagen haar en haar zus had van de baan gereden op de Nijverheidskaai in Hasselt op 6 januari 2003. De chauffeur pleegde vluchtmisdrijf. Om alle sporen uit te wissen, verkocht hij de Mercedes nog geen uur nadien al aan een schroothandelaar in de Kempen. Hij gaf een valse naam op en dook onder. Tien dagen later reed de politie hem klem. Hij bestuurde een niet ingeschreven en onverzekerde wagen.

De strafrechter veroordeelde hem in april 2003 tot 2,5 jaar effectieve celstraf, 5.000 euro boete waarvan de helft met uitstel en vijf jaar rijverbod. Op burgerlijk vlak legde de rechtbank de volledige verantwoordelijkheid bij G.


31/01/2005 (adh)

©Copyright De Standaard