PDA

Bekijk de volledige versie : Rechter verklaart klacht wegens afluisterpraktijken gegrond


Barst
21st July 2006, 13:36
Rechter verklaart klacht wegens afluisterpraktijken gegrond


WASHINGTON - Een federaal rechter in Californië heeft donderdag een klacht geldig verklaard van Amerikaanse burgers tegen het telefoonbedrijf ATT. De eisers nemen het niet dat het bedrijf heeft deelgenomen aan het overheidsprogramma van buitenwettelijke afluisterpraktijken.


Het Witte Huis had gevraagd de eis niet ontvankelijk te verklaren en riep daarvoor het "staatsgeheim" in.

Rechter Vaughn Walker van Santa Clara ging daar in zijn uitspraak niet op in: "De eerste stap om na te gaan of een stuk informatie 'staatsgeheim' is, bestaat er in, na te gaan of de info daadwerkelijk 'geheim' is", luidde het. "De regering heeft publiekelijk het bestaan van een 'afluisterprogramma van terroristen' erkend, waarvan zij zegt dat het volkomen legaal is. Men kan zich niet voorstellen dat dit programma wordt uitgevoerd zonder een akkoord en samenwerking met de telefoniebedrijven".

De rechter wees voorts op de belangrijke plaats die ATT op de telecommarkt bezet en op zijn "(voor)geschiedenis van samenwerking met de regering".

De klacht werd in februari door enkele burgers ingediend. Zij vinden dat ATT de privacy van haar cliënteel heeft geschonden door met de NSA, het agentschap belast met elektronische informatiegaring, samen te werken. In mei had het Witte Huis de rechter gevraagd, de klacht onontvankelijk te verklaren.


Blog DS, 21-07-2006 ( bvb)

fenna
26th August 2006, 11:31
Deze uitspraak van de rechter is zeker en vast een streep door de rekening van de regering Bush. Sinds de terreuraanslagen van 11 september gaf president Bush de toestemming aan de veiligheidsdiensten om telefoons en dergelijke af te tappen en de informatie te gebruiken ter beveiliging van de Amerikaanse staat. De rechter oordeelde dat de regering hiervoor geen toestemming heeft en dat het een schending is van de privacy van de burgers.
De regering Bush verdedigde zich door te zeggen dat de informatie nodig is om de terreurdreiging weg te nemen of helemaal te kunnen uitschakelen. De angstpsychose onder de Amerikaanse bevolking leefde destijds sterk en daarom werden deze afluisterpraktijken door de publieke opinie ook getolereerd. De rechters denken hier dus duidelijk anders over.

Fieke
26th August 2006, 14:31
Ik vind het toch wel leuk dat er nog enige autonomie is waar te nemen in de VS. Sinds 11 september krijgen we steeds meer informatie van hoe manipulerend de regering Bush wel te werk gaat. Achterhouden van informatie, informatie in verkeerde contexten plaatsen en informatie gewoon verzinnen. Ik vind het dan een positieve reactie van die rechter om daar dan toch tegen in te gaan. Een blijk dat er toch nog autonomie en zelfstandig denken in de VS aanwezig is...