PDA

Bekijk de volledige versie : Hulpverlening na tsunami bleef ver beneden de maat


Barst
15th July 2006, 15:00
Hulpverlening na tsunami bleef ver beneden de maat


De hulp na de tsunami die eind 2004 de landen rond de Indische Oceaan trof, was lang niet toereikend.


De conclusie staat in een vrijdag verschenen rapport van de Tsunami Evaluatie Commissie (TEC), waaraan hulporganisaties, Verenigde Naties, donoren en onderzoekers deelnamen. De kritiek geldt vooral de slechte samenwerking bij de wederopbouw, zowel onderling, met lokale overheden en organisaties als met de slachtoffers.

De wereldwijde respons na de ramp op 26 december 2004 was de snelste en gulste ooit. Met ongeveer tien miljard euro aan donaties, waarvan ruim vier miljard van particulieren, was dit de eerste humanitaire ramp waarbij werd voldaan aan de vraag van hulpverleners. De eerste fase van levensreddende hulp en de verzorging van onderdak en voedsel verliep daarom boven verwachting.

Wat vooral misging, is de overgang naar de fase waarin ontwikkeling voor de lange termijn centraal staat. Veelzeggend is dat ongeveer evenveel geld is besteed aan noodhulp als is uitgetrokken voor de wederopbouw, terwijl duurzame wederopbouw doorgaans veel meer kost. Reden is, aldus de TEC, de druk die hulporganisaties voelden om het geld snel en zichtbaar te besteden.

Die druk verhinderde dat lokale en nationale capaciteiten optimaal gebruikt werden". De kennis van lokale overheden, non-gouvernementele organisaties en burgers, die in de regel beter op de hoogte zijn van de hulpbehoeften, is juist cruciaal bij de afweging over de besteding van hulpgeld.

In sommige gevallen zijn slachtoffers door de hulp verhoudingsgewijs slechter af dan vóór de ramp. Zo leverden internationale hulporganisaties nieuwe boten aan vissers die hun boten verloren hadden. Voor de ramp al slechter bedeelde visverkopers, die minder bezittingen verloren, kregen veel minder hulp. Daardoor nam hun sociale achterstand verder toe.

De schuld van de slechte samenwerking ligt deels bij de massamedia en de donateurs, vindt de evaluatiecommissie. Zij wakkeren de mythe aan" dat na een ramp meteen alle beschikbare hulp moet worden geleverd, zonder een goede inschatting van de nood.


Blog DS, 15-07-2006 (©NRC Handelsblad)