PDA

Bekijk de volledige versie : Hervorming asielprocedure


Pieterjan
12th July 2006, 23:07
woensdag 12 juli 2006 | Bron: BELGA

Hervorming asielprocedure goedgekeurd

BRUSSEL - De plenaire Kamer heeft woensdag het licht op groen gezet voor de twee wetsontwerpen die de asielprocedure en de Raad van State hervormen. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. Er waren 84 stemmen voor en 42 tegen.
Tijdens het plenaire debat benadrukte Jean-Claude Maene (PS) dat de Franstalige socialisten zich wel kunnen vinden in de hervorming. De PS blijft echter ijveren voor de oprichting van een regularisatiecommissie en zal niet in een volgende regering stappen indien er geen oplossing komt voor het dossier. De PS-fractie onthield zich bij de stemming van twee amendementen over de opsluiting van minderjarigen in gesloten centra.

Dalila Douifi (sp.a) zei met een dubbel gevoel achter te blijven. De hervorming is een stap vooruit, maar biedt geen oplossing voor een aantal schrijnende problemen uit het verleden, namelijk personen die al jaren illegaal in ons land verblijven, luidde het.

Daarom pleit de sp.a voor twee nieuwe categorieën die in aanmerking komen voor regularisatie. "Namelijk die mensen die al te lang in de een procedure bij de RvS zitten en die mensen die ooit wel een tijdelijk wettelijk verblijfstatuut gehad hebben, maar sindsdien hier illegaal verblijven en bovendien minderjarige schoolgaande kinderen hebben. Spijtig genoeg werd dit voorstel van tafel geveegd door de VLD".

De Vlaamse socialisten vinden overigens ook dat de lange procedure bij de Raad van State mee in rekening moet worden gebracht als één van de criteria voor regularisatie van de dossiers uit het verleden. De sp.a wil ook de filter nog verstrengen.

Spirit zit op dezelfde lijn van kartelpartner sp.a. Stijn Bex maakte duidelijk dat de voorstellen bij de volgende regeringsonderhandelingen opnieuw op tafel zullen komen. Zijn partij vraagt ook dringend een oplossing voor de opvang van kinderen in gesloten centra.

Tijdens het debat deed zich een incident voor tussen het Vlaams Belang enerzijds en de PS en Spirit anderzijds. Stijn Bex (Spirit) en Mohamed Boukourna (PS) hekelden het ,,onversneden racisme'' van Filip De Man (Vlaams Belang) omdat die stelde dat het niet kan dat bij het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen een gesluierde moslima werkt die asieldossiers behandelt.

,,De Man verklaart dat een gediplomeerde Belgische die geslaagd is voor een ingangsexamen ongeschikt is voor bepaalde overheidsfuncties, enkel en alleen omwille van het feit dat ze moslim is. Dit is een ronduit racistische uitspraak, die bovendien ingaat tegen de grondwettelijk gegarandeerde godsdienstvrijheid'', meent Bex. Volgens de PS bewijst het incident dat de klacht die werd ingediend om de dotatie van het VB (deels) af te nemen, gegrond is, ook al kunnen deze uitspraken omwille van de freedom of speech in het parlement juridisch niet gebruikt worden.

Na afloop van het debat benadrukte minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael dat de hervorming een belangrijke stap vooruit is. ,,Sommigen zeggen dat alles te streng is, anderen vinden het te soepel. Dit bewijst dat het om een evenwichtig ontwerp gaat''.

In antwoord op de CD&V-kritiek over de gezinshereniging liet Dewael nog weten dat de ministerraad volgende week een tweede ontwerp goedkeurt dat de scherpere maatregelen ook doet gelden voor de EU-burgers.

Tot slot beantwoordde het VLD-regeringslid de kritiek op de slaafse houding van de meerderheid met een sneer aan het adres van de Vlaamse meerderheid. ,,Wij huren geen advocaten in om te vermijden dat parlementsleden interpelleren of vragen stellen'', zei hij, verwijzend naar het Vlaams parlementslid van de N-VA Jan Peumans.