PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische studenten nuchter over loonsverwachtingen


Barst
12th July 2006, 19:07
Belgische studenten nuchter over loonsverwachtingen


Trendence, een Duits instituut voor personeelsmarketing, onderzoekt sinds vier jaar het verwachtingspatroon van ruim 30.000 afstuderende economie-, ingenieur- en informaticastudenten uit 14 landen. Dit jaar namen voor het eerst 12 Belgische universiteiten deel aan het onderzoek.


Belgische studenten zijn opvallend optimistisch over de economische situatie van ons land. Van alle Europese landen verwachten zij het minst moeilijkheden om aan werk te geraken. Mannelijke ingenieursstudenten denken het makkelijkst aan werk te geraken. Vrouwelijke informaticastudentes voorzien de meeste moeilijkheden om een job te vinden. Van alle onderzochte landen zijn de Spaanse, Italiaanse en Duitse studenten het meest pessimistisch.

Minder positief zijn de Belgische studenten over hun loon. Het verwachte startersloon schatten ze op 28.300 euro bruto op jaarbasis terwijl de gemiddelde Europese student denkt 31.000 euro te zullen verdienen. Alleen Italiaanse en Spaanse studenten verwachten nog minder te zullen verdienen.

In een onderzoek dat De Standaard samen met het onderzoeksbureau InSites eerder dit jaar deed, bleek dat het gemiddeld aangeboden nettoloon in België 1.400 euro per maand bedraagt. Als het verwachte loon uit het onderzoek van Trendence wordt omgerekend, ligt dat Belgische cijfer maar 100 euro netto per maand onder het aangeboden nettoloon.

Na een daling in de loonsverwachtingen tussen 2003 en 2005 lijkt die trend zich sinds 2006 wat te stabiliseren. Hier en daar worden zelfs enkele lichte stijgingen genoteerd.

Mogelijk verwachten Belgische studenten een lager loon ten opzichte van andere Europese landen omdat ze denken slechts 41,1 uur per week te moeten werken. Met die schatting heeft België één van de kortste werkweken in Europa. Studenten uit andere Europese landen verwachten sinds 2004 steeds meer te zullen moeten werken. Uitschieter is Duitsland waar studenten denken 46,5 uur per week te zullen werken.

Opmerkelijk is ook dat alle studenten in de onderzochte landen vinden dat vrouwen ongelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt. Dat toont zich vooral in de loonsverwachting. Zonder uitzondering verwachten de Europese studenten dat vrouwen een lager loon zullen krijgen dan mannen. Daarmee neemt de inschatting van een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen af ten opzichte van vorig jaar. In België geloven alleen ingenieursstudenten enigszins in gelijke kansen.

Trendence stelt elk jaar een top honderd samen van aantrekkelijkste bedrijven in Europa. Daarin staat geen enkel bedrijf met hoofdzetel in België. De lijst bestaat uit bedrijven die het meest nieuwe werknemers rekruteren. Nieuwe bedrijven halen de lijst pas nadat ze voldoende vaak werden aangewezen in een ander deel van het onderzoek. Bovendien werd België dit jaar pas voor de eerste keer opgenomen in de enquête.

De Belgische top drie voor economiestudenten verschilt erg van die van de algemene Europese lijst. Daar staat L'Oréal bovenaan. Op de tweede plaats staat Adidas, de derde stek is voor BMW Group.


DS, 12-07-2006 (jdh)