PDA

Bekijk de volledige versie : Lisa Simpson-effect


Barst
29th January 2005, 20:00
Lisa Simpson-effect in academies


BRUSSEL - De saxofoon zit in de lift in de Vlaamse muziekacademies. Daar heeft niet alleen Bill Clinton de hand in. Ook de saxspelende dochter uit de Simpsons verhoogt de populariteit van het instrument.


,,De opties saxofoon en zang zitten de laatste jaren in de lift'', zegt Freddy Mariën. ,,De twee edities van het VTM-programma Idool zijn verantwoordelijk voor de verhoogde interesse voor zang. Dat de keuze voor sax de laatste tien jaar meer dan verdubbeld is, komt onder meer door de Amerikaanse president Clinton en het tekenfilmfiguurtje Lisa Simpson.'' Mariën is voorzitter van VerDi, de vereniging van directeurs deeltijds kunstonderwijs muziek, woord en dans.

Dat de keuze van het instrument afhangt van hypes, ondervindt de dwarsfluit nu op een omgekeerde manier. Terwijl een tiental jaar geleden 17 procent van de leerlingen voor dwarsfluit koos, is dat er nu een op de tien geworden. Voor die daling tekent Berdien Stenberg. De populaire Nederlandse dwarsfluitspeelster stopte in 1999 met spelen. In de jaren negentig had zij ervoor gezorgd dat de kinderen massaal voor de fluit kozen.

,,Dat is nu voor veel dwarsfluitleraars een probleem'', zegt Mariën. ,,Zo waren er bij ons in Lier zes leraars dwarsfluit. Intussen is daar één van moeten opstappen.''

Vandaag zetten de 166 academies in Vlaanderen hun deuren open, naar aanleiding van de zesde editie van de dag van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO). Het grote publiek krijgt te zien waarmee de in totaal 150.000 leerlingen bezig zijn.

Naar aanleiding van de dag van het DKO vraagt VerDi aan de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), meer middelen voor de administratieve omkadering en een betere verloning van de directies. Ook willen de directeurs een middenkader in de academies creëren en een budget voor navorming vrijmaken.

(pl)

www.dagvanhetdko.be


29/01/2005 (pl)

©Copyright De Standaard