PDA

Bekijk de volledige versie : Britse regering zet licht op groen voor nieuwe kerncentrales


Nele G
12th July 2006, 00:07
De Britse Labourregering zet het licht op groen voor de bouw van op zijn minst 6 nieuwe kerncentrales. Dat bleek dinsdag tijdens de toelichting in het Lagerhuis van de nieuwe 'Energy Review' door industrieminister Alistair Darling. "De stijging van de olie- en gasprijzen en het feit dat er nu een prijs aan de CO2-uitstoot hangt, heeft de nucleaire economie een nieuwe stimulans gegeven", aldus het rapport.

Energie-afhankelijkheid
In het rapport stelt de regering-Blair als doel om tegen 2020 circa 20 procent van de elektriciteit middels hernieuwbare energie op te wekken. Momenteel komt slechts 4 procent van de Britse elektriciteit uit hernieuwbare energie. Dat percentage zou de volgende 15 jaar dus spectaculair moeten toenemen. Dat is noodzakelijk om de groeiende energie-afhankelijkheid van Groot-Brittannië te beheersen. Tegen 2020 zal het immers 90 procent van zijn gas moeten invoeren. Momenteel gaat het slechts om 10 procent.

Steenkool
Opmerkelijk is dat de Britten er niet aan denken om de elektriciteitsproductie op basis van steenkool op te geven. Vandaag is steenkool goed voor ruim 30 procent van de Britse elektriciteit. De Britse regering hoopt dan ook dat het tijdperk van de propere steenkool zeer vlug van start kan gaan. Zowel de stijging van olie- en gasprijzen als de groeiende Britse energie-afhankelijkheid en de zorg om het broeikaseffect bezorgen de nucleaire energie nieuwe troeven. Momenteel komt 19 procent van de Britse elektriciteit uit kerncentrales. De huidige generatie kerncentrales is echter behoorlijk oud en tegen 2020 zou het bestaande park volledig in de mottenballen moeten liggen.

Bron: HLN