PDA

Bekijk de volledige versie : Flahaut weigert onderzoek CIA-vluchten


Barst
6th July 2006, 16:37
Flahaut weigert bezoek van onderzoekscommissie CIA-vluchten


Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin heeft tijdens het debat over de CIA-vluchten uitgehaald naar defensieminister André Flahaut. Die weigerde een bezoek van de begeleidingscommissie aan het Air Traffic Control Center te Semmerzake van de luchtmacht. Hugo Vandenberghe (CD&V) sloot niet uit dat de luchtmacht in het kader van geheime NAVO-protocollen wel op de hoogte was van de CIA-vluchten.


Senaat

De Senaat besprak donderdag het verslag van de begeleidingscommissie van het comité I over de mogelijkheid dat Belgische luchtvaartinfrastructuur gebruikt door CIA-vluchten om van terrorisme verdachte personen te vervoeren. Officieel is geen enkele CIA-vlucht bevestigd, maar er blijven verdachte vluchten.


Onaangenaam

Verslaggever Vandenberghe stelde dat op basis van de verslagen van het comité I blijkt dat de inlichtingendiensten onjuiste informatie hebben gegeven door te ontkennen dat ze geen verzoek van de regering om informatie ontvangen hadden. De diensten hadden ook geen belangstelling voor de feiten.

In het verslag wordt ook de weigering van de defensieminister van een bezoek aan Semmerzake gehekeld. "Uiteraard roept dit vragen op over de bereidheid om mee te werken aan het onderzoek van de commissie", luidt het in het verslag. Voor commissievoorzitster Lizin toont dit aan dat er nog zones die niet toegankelijk zijn voor de parlementaire controle. De weigering van Flahaut is voor haar "uiterst onaangenaam".


Militaire samenwerking

Hugo Vandenberghe wees erop dat er binnen de NAVO geheime bijkomende protocollen bestaan over militaire samenwerking. Hij sloot niet uit dat de Belgische luchtmacht in het kader van een dergelijk protocol wel op de hoogte was van de omstreden CIA-vluchten.

Verder herinnerde hij aan de vaststelling die reeds jaren geleden door de begeleidingscommissie van het Comité I dat de inlichtingendiensten over onvoldoende middelen beschikken. Zo werd reeds 3 tot 4 jaar geleden gevraagd dat de inlichtingendiensten binnen strikte regels gebruik zouden kunnen maken van telefoontap in onderzoeken naar terrorisme. De regering heeft hierover geen overstemming kunnen bereiken, stelde de CD&V-senator vast.


De zeven aanbevelingen

Het verslag van de begeleidingscommissie komt tot zeven aanbevelingen. Zo moet de wettelijke opdracht van de inlichtingendiensten uitgebreid worden "tot het toezicht op elke activiteit van de buitenlandse inlichtingendiensten op het nationale grondgebied, om ze beter te controleren".

De begeleidingscommissie pleit er ook voor de wettelijke bevoegdheid van het comité I uit te breiden "zodat het toezicht kan uitoefenen over alle instellingen die mogelijk nuttige informatie kunnen verschaffen over zowel de werking van de eigen inlichtingendiensten als over de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten op ons grondgebied". (belga)


Blog HLN, 06/07/06 13u17