PDA

Bekijk de volledige versie : Treurige exit


Barst
5th July 2006, 10:33
Treurige exit


Vandaag begint, zo ergens tussen het Vlaams Parlement en de Nationale Bank van België in, een mooi geregisseerde stoelendans. Als het van de betrokkenen afhangt, vindt die liefst plaats buiten het licht van de schijnwerpers. Omdat ze zelf, ook al zullen ze dat nooit hardop toegeven, beseffen dat er een ranzige kant zit aan die stoelendans.


Want vandaag komen in de lokalen van de Nationale Bank van België de regenten samen om zich te buigen over de opvolging van directeur Jean-Pierre Pauwels, die met pensioen moet gaan. De uitslag van hun beraadslaging staat vast. Want voor het zitje dat straks vrij komt, is er maar één kandidaat. Norbert De Batselier, de 58-jarige socialist en meer dan een decennium lang voorzitter van het Vlaams Parlement, mag de laatste jaren van zijn loopbaan slijten in het pluche van onze centrale bank. Dat werd een hele tijd geleden al besloten binnen de partijcenakels.

In de Nationale Bank zal De Batselier onder meer Luc Coene terugzien, die enkele jaren geleden ook al door Guy Verhofstadt voor zijn diensten als kabinetschef beloond werd met een stek in deze instelling. De Nationale Bank mag dan na de invoering van de euro een heel stuk van haar bestaansredenen hebben ingeboet, het blijft een uitstekende plaats om er verdienstelijke oud-strijders te laten landen.

De benoeming van De Batselier bij de Bank maakt deel uit van een politieke deal. Die bepaalt dat de socialist nog een halve Vlaamse regeerperiode het parlement mocht voorzitten en na tweeënhalf jaar zou worden opgevolgd door een VLD-er. Hoewel Jaak Gabriëls die plaats ambieert, ziet het ernaar uit dat de voorzittershamer naar Marleen Vanderpoorten gaat.

Tussen haakjes: de ingewikkelde timing van de stoelendans, waarbij De Batselier al volgende week zijn ontslag aankondigt maar tot 30 augustus blijft, heeft alles te maken met de schrik van de meerderheid voor een mogelijke interimvoorzitterschap van Vlaams Belang-ondervoorzitter Marijke Dillen.

Op die manier verlaat De Batselier het politieke toneel en mineur . De laatste halve ambtstermijn heeft meer weg van amateuristische gemeentepolitiek dan van visionair beleid. Zijn benoeming bij de Nationale Bank ruikt verdacht veel naar de oude politieke cultuur waartegen de progressieve socialist zo hard en oprecht heeft gestreden. Dat is jammer voor de ernstige man, die goed bestuur en transparantie hoog in het vaandel voerde en met zijn ,,Sienjaal'' een welgemeend initiatief nam om de verstarring van het politieke denken te doorbreken.

Tot slot: De Batselier verlaat een parlement dat vaak als ,,saai'' werd omschreven. Dat halfrond uitbouwen tot het passionele hart van de Vlaamse democratie wordt de taak van zijn opvolger. Maar vooral van de 124 leden van dat parlement.


DS, 05-07-2006 (Peter Vandermeersch)