PDA

Bekijk de volledige versie : Hogere belasting voor rijkere Duitsers


Barst
5th July 2006, 02:13
Een hogere belasting voor rijkere Duitsers


Berlijn, 4 juli. Het heeft even geduurd, maar de belastingverhoging voor de rijkeren in Duitsland is er dan eindelijk door. Het plan van de regering van kanselier Angela Merkel werd gisteren goedgekeurd door de Duitse Eerste Kamer.


Duitsers met een belastbaar inkomen vanaf 250.000 euro per jaar en echtparen met een inkomen hoger dan een half miljoen euro moeten per 1 januari 45 procent belasting gaan betalen over de hoogste belastingschijf. Dit is 3 procentpunt meer dan de huidige hoogste schijf.

Ook de minder verdienende Duitsers moeten meer afdragen aan de staatskas. De BTW in Duitsland gaat ook met 3 procentpunt omhoog, naar 19 procent.

De maatregelen moeten circa 18 miljard euro opbrengen in de periode 2007-2010. Het geld wordt gebruikt om de begroting op orde te krijgen zodat het land weer voldoet aan de eis van de Europese Unie dat landen in de eurozone geen begrotingstekort mogen hebben van meer dan 3 procent.

„De maatregelen zijn niet populair, maar zijn redelijk als wordt gekeken naar het effect”, zei minister Peer Steinbrück van Financiën. De consolidatie van de overheidsfinanciën is nodig om te voorkomen dat er een schuldenberg op de schouders van onze kinderen wordt gedumpt, voegde hij eraan toe.

De grootste belastingverhoging sinds de Tweede Wereldoorlog kan er echter ook voor zorgen dat de economische groei, die net weer aantrekt, in de kiem wordt gesmoord, zo vrezen sommige economen. (Reuters, AP)



NRC, 04 juli 2006