PDA

Bekijk de volledige versie : Nadenken verouderd?


Barst
28th January 2005, 18:47
Nadenken is verouderd


De Ipod Shuffle van AppleWat hebben het nieuwste speeltje van Apple, de Ipod Shuffle, en een boek getiteld "Blink: The Power of Thinking Without Thinking', met elkaar gemeen? Volgens de New York Times zijn het de twee eerste signalen van een nieuwe trend, die van 'Blink, don't think', of zoals Apple-directeur Steve Jobs het uitdrukt; " Life is random"

Wat de Ipod shuffle anders maakt dan de andere mp3-spelers die op de markt zijn, is dat het geen beeldschermpje heeft. Met als gevolg dat het veel minder makkelijk is om een nummer te kiezen. Volgens Apple hebben mensen echter helemaal geen behoefte om te kiezen uit hun muziekcollectie, maar hebben ze liever dat de computer (of de Ipod) dat voor ze doet.

Volgens Malcolm Gladwell, schrijver van het boek " Blink: The Power of Thinking Without Thinking" is het maken van keuzes iets wat steeds moeilijker wordt, gezien het overweldigende aanbod van informatie en keuzes waarmee we elke dag geconfronteerd worden. Volgens hem zijn goed overdachte beslissingen niet per definitie beter dan beslissingen die in een fractie van een seconde genomen worden.

De aanslagen van 11 september 2001 kunnen ook een bijdrage hebben geleverd aan het gevoel wat heerst dat het leven niet te controleren valt. De boodschap is daarmee niet zozeer dat de keuzes er niet toe doen en dat het leven maar ondergaan moet worden, maar meer dat een keuze ook met meer gemak en op het gevoel gemaakt kan worden, omdat door de veranderende wereld en de gigantische hoeveelheid informatie, het simpelweg niet meer doenlijk is om over beslissingen lang na te denken.

Ik zal er eens over nadenken.

Links: New York Times: Thinking May Not Be All It's Thought to Be
http://www.nytimes.com/2005/01/16/weekinreview/16schw.html?ex=1263618000&en=14f89f0310535568&ei=5088&partner=rssnyt

Wouter
29th January 2005, 10:04
lol nee dank u... De dag dat m'n ipod geen schermpje meer heeft word'k zot.. Je kan geen playlists meer maken, albums selecteren, artiesten, styles, etc...

geef mij maar het denken dan.. En als'k te lui ben, 'shuffle' aanzetten :)