PDA

Bekijk de volledige versie : eén pensioenstelsel in België?


Sara Laureys
3rd July 2006, 10:19
Eén pensioenstelstel voor alle werkenden


BRUSSEL - "Binnen tien of vijftien jaar zullen we aan iedereen die van school afkomt één sociaal systeem aanbieden, en dus één vorm van pensioen". Dat zegt minister van Pensioenen Bruno Tobback (sp.a) maandag in een interview met De Morgen.


Tobback vindt de tijd stilaan rijp voor een fundamenteel debat over de sociale zekerheid in het algemeen, en de pensioenen in het bijzonder. Precies omdat hij de toekomst van de sociale zekerheid wil veiligstellen, zegt hij, moeten we durven nadenken over hoe we dat stelsel zo klaar en zo duidelijk mogelijk uitbouwen voor de toekomst.

"Het is niet verboden om je deze vraag te stellen: stel dat we vandaag een sociale zekerheid uitbouwen, zouden we in België dan nog drie verschillende stelsels op poten zetten voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren? Het bestaat bijna nergens in Europa", aldus de sp.a-minister. "Wat is daar nog de zin van om die drie stelsels, elk met zijn kwaliteiten en gebreken, in stand te houden? Moeten we dat voortzetten? In alle eerlijkheid: ik denk dat het antwoord neen is".

bron:www.hetnieuwsblad.be 3/7/2006