PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlandse regering valt


Barst
30th June 2006, 00:27
Nederlandse regering valt


De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende gaat morgen koningin Beatrix het ontslag van zijn regering aanbieden. Dat maakte hij bekend nadat de drie D66-ministers in het kabinet hun ontslag ingediend hadden.


Ministers Laurens Jan Brinkhorst, Alexander Pechtold en Medy van der Laan legden hun functie neer nadat de Tweede-Kamerfractie van D66 de steun aan het kabinet hadden opgezegd.

Die opzegging, het definitieve wankelpunt van Balkenende II, kwam er vanmiddag op initiatief van D66-fractievoorzitter Lousewies Van der Laan. Die was steeds meer in aanvaring gekomen met Nederlands minister van vreemdelingenzaken Rita Verdonk.

Van der Laan eiste het ontslag van Verdonk die ze onder meer bekritiseerde omwille van haar houding in de zaak Ayaan Hirsi Ali, het Nederlands parlementslid van Somalische afkomst waarvan onlangs bekend werd dat ze gelogen had bij haar asielaanvraag. Met name Verdonk hamerde erop dat Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit weer zou verliezen.

Het kabinet had geen oren voor de vraag van Van der Laan en bleef VVD-minister Verdonk steunen.

GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het ontslag de "meest zuivere beslissing" die genomen kon worden. Ze toonde zich meteen na de aankondiging van premier Balkenende "verbluft" door de ontwikkelingen. Ze noemde het terecht dat de D66-bewindslieden meteen hun ontslag namen en dat de overige ministers hun conclusies daaruit trokken en demissionair worden.

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Een lijmpoging of voortzetting van een minderheidskabinet is in zijn ogen niet wenselijk. Bos mikt op verkiezingen in het najaar.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte noemt het "schandalig" dat het D66-optreden van de afgelopen dagen heeft moeten leiden tot de val van het kabinet. Hij zei "woest" te zijn. Rutte verwijt D66 dat de partij het hervormingsbeleid van het kabinet "zoveel averij" op heeft laten lopen.


Blog DM, 29-06-2006 (Eigen berichtgeving / Belga 20:54)