PDA

Bekijk de volledige versie : MTV: clips met seks verbieden is zinloos


Barst
27th June 2006, 22:29
MTV: clips met seks verbieden is zinloos


Bussum, 24 juni. Een verbod op videoclips met te veel seks en geweld heeft geen zin, vinden TMF, MTV en The Box. De Nederlandse muziekzenders zijn al selectief in de keuze van muziekvideo’s die zij uitzenden.


Dit schrijft MTV Networks, eigenaar van de drie muziekzenders, in een notitie die het bedrijf deze week heeft aangeboden aan staatssecretaris Medy van der Laan (Media, D66).

Videoclips, met name clips van zogeheten ‘gangsta-rappers’ zoals de Amerikaan 50 Cent, waren de afgelopen maanden onderwerp van fel debat. De muziekvideo’s zouden een negatieve invloed hebben op het seksuele gedrag van jongeren. Sommige politici riepen op tot een verbod van clips met te veel seks en geweld. De discussie werd mede aangewakkerd op een door de ChristenUnie, NCRV en EO georganiseerde bijeenkomst, afgelopen voorjaar, waarin tot een verbod werd opgeroepen.

MTV ziet niets in een dergelijk verbod. „Wij gaan niet terug naar de jaren vijftig”, aldus Dan Ligtvoet, directeur van MTV Networks Benelux. „Videoclips zijn maar één onderdeel van de zogenaamde negatieve invloed van de media op jongeren.”

Ligtvoet noemt dat de erotisering van de beeldcultuur. „Een discussie hierover is zinvol, maar wij zijn wél MTV. Dit is nu eenmaal wat jongeren bezighoudt. Ik ga geen bikini’s van de buis halen.”

MTV Networks hanteert een interne code die voorschrijft dat clips met porno, extreem geweld, homohaat en rechts-extremisme worden geweerd. Clips met expliciete seksuele handelingen mogen niet voor 22.00 uur worden uitgezonden.


NRC, 24 juni 2006