PDA

Bekijk de volledige versie : 'Beter geen alcohol bij kinderwens'


Barst
28th January 2005, 04:39
[SIZE=2][FONT=Trebuchet MS]Vergeet dat 'bruin bier' dus maar... [/FONT][/SIZE] :D

'Beter geen alcohol bij kinderwens' - Volgens Gezondheidsraad is één glaasje mogelijk wel schadelijk


AMSTERDAM - Vrouwen die zwanger willen worden, doen er het beste aan om helemaal geen alcohol te drinken. Ook mannen kunnen het beste hun alcoholgebruik staken, als hun vrouw zwanger wil worden. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een gisteren verschenen advies.


Volgens de raad is dit de enige manier om met zekerheid ongewenste effecten van alcohol op de toekomstige foetus uit te sluiten. Het advies is opmerkelijk, omdat veel vrouwen in de veronderstelling verkeren dat een glaasje alcohol in de aanloop naar een zwangerschap geen kwaad kan. Mannen hebben in het algemeen al helemaal geen idee dat hun alcoholgebruik nadelige gevolgen kan hebben voor de foetus. Tot nu toe kregen zwangere vrouwen het advies 'bij voorkeur' geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Tachtig procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd drinkt alcohol. Van hen blijft 35 tot 50 procent drinken, ook als ze zwanger zijn. Zware drinkers (zes of meer glazen per dag) stoppen minder vaak met drinken dan niet-zware drinkers.

De Gezondheidsraad houdt in het rapport wel een paar slagen om de arm. Er zijn 'aanwijzingen' dat het drinken van één glas alcohol per dag of 'mogelijk' zelfs minder dan een glas leidt tot een verminderde vruchtbaarheid van de vrouw. 'Mogelijk' is er een verhoogd risico op miskramen en foetale sterfte, niet alleen als de vrouw, maar ook als de man vóór de conceptie drinkt.

De raad schrijft dat het geen grens kan aangeven voor veilig alcoholgebruik vóór de conceptie. Vandaar het advies aan mannen en vrouwen om voor alle zekerheid vóór de conceptie maar helemaal niet te drinken.

Gedurende de zwangerschap kan alcoholgebruik op elk moment ongewenste effecten hebben: miskramen, foetale sterfte, vroeggeboorte of negatieve beïnvloeding van de psychomotorische ontwikkeling van het kind na de geboorte. Deze effecten kunnen al optreden bij één glas alcohol per dag. Eén tot twee glazen per dag leidt bij iedere zwangere vrouw tot een tijdelijke onderbreking van de ademhalingsbewegingen van de foetus met nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van de longen. Naarmate het alcoholgebruik hoger is, nemen de risico's toe. Bij twee tot zes glazen per dag neemt ook de kans toe dat het kind op latere leeftijd alcoholproblemen krijgt.

Drinken tijdens de periode van borstvoeding is ook niet goed. De zuigeling drinkt in de eerste drie uren aanzienlijk minder, als de moeder eerst één of twee glazen alcohol tot zich heeft genomen. Ook hebben baby's dan last van een verstoord slaap-waakpatroon.


Trouw, 28-01-2005

EllekeSmits
28th January 2005, 15:57
[QUOTE=Barst][SIZE=2][FONT=Trebuchet MS]Vergeet dat 'bruin bier' dus maar... [/FONT][/SIZE] :D


Drinken tijdens de periode van borstvoeding is ook niet goed. De zuigeling drinkt in de eerste drie uren aanzienlijk minder, als de moeder eerst één of twee glazen alcohol tot zich heeft genomen. Ook hebben baby's dan last van een verstoord slaap-waakpatroon.


Trouw, 28-01-2005[/QUOTE]



Daar is wel iets van aan.
Vriendin van mijn ouders heeft haar dochter ook borstvoeding gegeven. Ze moest van de dokter, om welke reden ook (waarschijnlijk voor de melk), trappist ofzo drinken. Die dochter is nu 'bijna' volwassen en is amper 1m50 groot. De oorzaak daarvan is dus te wijten aan het feit dat haar moeder tijdens het geven van borstvoeding trappist dronk. (Volgens de dokter)
DUS girls and boys weg met dat bier....

MAAR ...

Voor mij nu nog ni zenne... ;) Dat zal eerst voor binnen een enkele jaren zijn, dus laat komen dat BIER!!!!! :)
Schollekes!